U trendu

Iran: Nije tačan stav IAEA o nuklearnom radu fabrike Fordo

DUBAI – Iran je danas saoštio da je stav Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnom radu u fabrici za obogaćivanje goriva Fordo netačan.

„Tumačenje inspektora IAEA je bilo netačno. Dostavili smo objašnjenje IAEA istog dana“ izjavio je šef iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami, prenosi novinska agencija Mizan.

Nuklearni nadzornik UN kritikovao je Iran u sredu zbog neprijavljene promene interkonekcije između dve grupe naprednih mašina koje obogaćuju uranijum do 60 odsto čistoće, u svojoj fabrici u Fordou, navodeći i da su „međusobno bile povezane na način koji se razlikovao od načina rada Irana“.

IAEA je otkrila promenu tokom nenajavljene inspekcije 21. januara u fabrici za obogaćivanje goriva Fordo, iskopanoj u planini, nakon što je Iran rekao da će povećati obogaćivanje, navodi Rojters.

Fordo je nestabilno područje, stoga je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine zabranjeno obogaćivanje uranijuma.

Pošto su države UN 2018. godine uvele sankcije protiv Irana i povukle se iz sporazuma, Iran je prekršio mnoga ograničenja predviđena dogovor, a dijalozi o novom „oživljavanju“ sporazuma su stali u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.