U trendu

Iran obustavio konzularne poslove u Avganistanu

TEHERAN – Iran je danas pozvao avganistanskog izaslanika u Teheranu i obustavlja sve konzularne poslove u Avganistanu, dan nakon što su demonstranti gađali iranske diplomatske misije u Kabulu i Heratu,prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj iranske državne televizije.

Avganistanskom otpravniku poslova u Teheranu uručen je protest zbog napada na iransku ambasadu u Kabulu i iranski konzulat u Heratu u ponedeljak“, prenosi iranska državna TV.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su talibani, koji vladaju Avganistanom, odgovorni za bezbednost teheranskih diplomata i najavilo da će zaustaviti svoje konzularne poslove u susednoj zemlji „do daljeg“, prenose iranski državni mediji.

Protesti u Avganistanu su usledili nakon što su na video snimcima objavljenim na Tviteru poslednjih dana prikazani Iranci koji maltretiraju i ponižavaju mlade avganistanske izbeglice u Iranu, navodi Rojters uz napomenu da nije mogao da potvrdi autentičnost tih video snimaka.

Iranski zvaničnici u ponedeljak su negirali da je bilo maltretiranja avganistanskih izbeglica u Iranu, javila je državna televizija.

Na snimcima na društvenim mrežama, koje britanska agencija nije mogla nezavisno da proveri, vidi se mala grupa avganistanskih demonstranata kako u ponedeljak gađa iranska diplomatska predstavništva u Kabulu i gradu Heratu na zapadu zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar