U trendu

Iran otvorio nove faze u eksploataciji gasa

Iranski predsednik Hasan Rohani svečano je danas proglasio početak razvoja pet novih faza u eksploataciji gasnog polja „Južni Pars“ u Persijskom zalivu, izveštavaju iranski mediji.

Presecanjem vrpce za tih pet faza (od 17 do 21), čija je ukupna vrednost 20 milijardi dolara, Iranu je otvorena mogućnost da premaši nivo proizvodnje gasa u susednom Kataru, u čijem je posedu polovina gasnog nalazišta „Južni Pars“, poručuju iranski zvaničnici, a prenosi agencija Frans pres..

„Naša proizvodnja gasa je dostigla 575 miliona kubnih metara dnevno“, rekao je Rohani.

Ukupna proizvodnja gasa u Iranu iznosi 885 miliona kubnih metara dnevno, navodi AFP.

„Na vrhuncu sankcija, uz pomoć iranskih inženjera i radnika, uspeli smo da razvijemo 11 faza Južnog Parsa“, izjavio je iranski ministar za naftu Bidžan Namadar Zanganeh.

Gasno nalazište „Južni Pars“ najpoznatije je gasno nalazište u svetu, a Iran poseduje druge najveće rezerve gasa u svetu posle Rusije i četvrte najveće rezerve nafte.

Francuska energetska kompanija Total je u novembru potpisala preliminarni sporazum, procenjen na 4,8 milijardi dolara, kako bi pomogla razvoj faze 11. Južnog Parsa, ali je otada saopštila da će pričekati na signale Vašingtona pre nego finalizuje dogovor.

Iako je najveći deo sankcija Iranu ukinut, u sklopu nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama 2015. godine, SAD su zadržale čitav niz sopstvenih sankcija koje nastavljaju da ugrožavaju investicije i da uzrokuju zabrinutost među stranim kompanijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.