U trendu

Iran se slaže sa razmenom zatvorenika sa Belgijom

BRISEL – Iran je danas saopštio da je otvoren za razmenu zatvorenika sa Belgijom nakon što je Ustavni sud te evropske zemlje potvrdio sporazum u kojem bi osuđeni iranski diplomata Asadolah Asad bio zamenjen zatvorenog belgijskog humanitarnog radnika Olivijea Vandekastila.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je sada otvoren put za relaizaciju sporazuma o razmeni zatvorenika, preneo je Rojters.

„Nakon nedavnog razvoja, nadamo se da ćemo videti rešenje ovog slučaja“, rekao je portparol.

Humanitarni radnik Olivije Vandekastil uhapšen je prilikom posete Iranu u februaru 2022. i osuđen u januaru na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem, po više optužbi, uključujući špijuniranje.

Brisel je to nazvao odmazdom za kaznu od 20 godina zatvora, koja je izrečena iranskom diplomati Asadolahu Asadiju 2021. godine.

On je kažnjen zbog umešanosti u osujećenom pokušaju bombaškog napada na skupu Nacionalnog saveta otpora Irana u Vilpentu, severno od Pariza.

Belgijski poslanici su odobrili sporazum u julu, ali su ga nakon toga privremeno zaustavile pravne iranske opozicione grupe u egzilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.