U trendu

Iran tvrdi da je poslao konstruktivan odgovor, SAD da nije

TEHERAN/ VAŠINGTON – Iran je saopštio da je poslao „konstruktivan“ odgovor na predloge SAD za oživljavanje nuklearnog sporazuma, a iz Vašingtona su poručili da se odgovor još proučava, ali da ne mogu da se slože sa ocenom da je on „konstruktivan“.

„Tekst koji je poslao Iran ima konstruktivan pristup u cilju finalizacije pregovora“,saopštio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, a prenela iranska državna televizija IRIB.

U izveštaju IRIB-a se navodi da je odgovor Irana poslat visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, koji je koordinirao pregovore, preneo je Rojters.

Posle 16 meseci indirektnih pregovora između Teherana i Vašingtona, Borelj je 8. avgusta rekao da je EU dala konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja i za oživljavanje sporazuma, navodi britanska agencija.

Iranu su potrebne jače garancije Vašingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian, dodajući da bi agencija UN za atomsku energiju trebalo da odustane od „politički motivisanih istraga“ o nuklearnom radu Teherana.

Nakon što je EU primila predloge Irana i prosledila Vašingtonu, Bajdenova administracija je potvrdila da je dobila odgovor Teherana, ali da ne smatra da oni doprinose konačnom sporazumu.

„Možemo da potvrdimo da smo dobili odgovor Irana preko EU.Proučavamo ga i odgovorićemo takođe preko EU, ali nažalost nije reč o konstruktivnom pristupu“ , rekao je portparol Stejt departmenta ne precizirajući šta odgovor Irana sadrži, prenosi AP.

Prema sporazumu iz 2015, Iran je zaustavio svoj nuklearni program da bi bio oslobođen sankcija SAD, EU i UN.

Američki predsednik Donald Tramp izašao je iz sporazuma 2018. godine, tvrdeći da je previše naklonjen Teheranu.

On je ponovo nametnuo američke sankcije Iranu, zbog čega je Teheran nastavio ranije zabranjene nuklearne aktivnosti.

To je oživelo zabrinutosti SAD, Evrope i Izraela da bi Iran mogao da razvije nukearno oružje, a Teheran negira takve namere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.