Iranski antropolog osuđen na devet godina zatvora

TEHERAN – Iran je britansko-iranskog antropologa Kamila Ahmadija, koji je proučavao brakove dece i sakaćenje ženskih genitalija, osudio na devet godina zatvora i novčano ga kaznio sa preko 700.000 dolarai, javila je danas poluzvanična novinska agencija Tasnim.

U izveštaju se navodi da je Ahmadija osudio Iranski revolucionarni sudi zbog optužbi za saradnju sa evropskim ambasadama u podršci promovisanju homoseksualnosti, posetu Izraelu kao izveštač BBC-a, saradnju i komunikaciju sa stranim i neprijateljskim medijima, infiltraciju usmerenu na promenu zakona i slanje lažnih izveštaja o toj zemlji specijalnom izveštaču UN-a za ljudska prava u Iranu, prenosi AP.

Prema izveštaju, Ahmadi ima pravo žalbe u roku od 20 dana.

U oktobru 2019. Iran je priznao Ahmadijevo hapšenje zbog sumnje da je povezan sa institutima povezanim sa stranim obaveštajnim službama.
Njegova supruga Šafah Rahmani i aktivisti objavili su da je priveden u avgustu iste godine.

Putovanje u Izrael i homoseksualnost su u Iranu ilegalni. Prestupnici mogu da se suoče sa zatvorom do pet godina zbog posete Izraelu. Homoseksualci se mogu suočiti sa smrtnom kaznom, iako poslednjih godina nema izveštaja o smrtnoj kazni za homoseksualnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.