U trendu

Iranski vrhovni vodja Hamnei obećao osvetu za ubistvo istaknutog naučnika

Iranski vrhovni vodja Ali Hamnei pozvao je danas da se „kazne“ odgovorni za ubistvo jednog od najistaknutijih iranskih naučnika u nuklearnom sektoru.

U saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu Hamnei je nazvao ubijenog naučnika Mohsena Fahrizadeha istaknutim i priznatim naučnikom u nuklearnoj i odbrambenoj oblasti.

Ranije danas iranski predsednik Hasan Rohani optužio je Izrael da je delovao kao „plaćenik Amerike“ i ubio visokorangiranog naučnika u iranskom nuklearnom programu.

Dodao je da Izrael pokušava da stvori „haos“ tim ubistvom, ali da Iran neće pasti u tu klopku.

Vrhovni vodja Hamnei je rekao da je prvi prioritet Irana posle ubistva „definitivno kažnjavanje počinilaca i onih koji su to naredili“, navodi se u saopštenju.

Hamnei je opisao Fahrizadeha kao prestižnog naučnika u nuklearnim pitanjima i odbrani i rekao da je on postao „mučenik u rukama kriminalnih i okrutnih plaćenika“.

„Taj naučnik bez premca dao je svoj dragocen i skup život Bogu zbog njegovih velikih i trajnih naučnih napora“, rekao je Hamnei i rekao da će se nastaviti naučni i tehnički napori ubijenog naučnika.

Prema navodima iranskog Ministarstva odbrane, pedesetdevetogodišnji Mohsen Fahrizadeh podlegao je povredama posle napada automobilom bombom na vozilo u kome se nalazio, uz dodatnu paljbu napadača koje su ubili Fahrazadehovi telohranitelji. Ministarstvo je navelo da je naučnik bio šef odelenja za istraživanje i inovacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.