U trendu

Iransko MSP pozvalo na razgovor britanskog ambasadora

TEHERAN – Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je britanskog ambasadora u Teheranu, da bi protestovalo zbog „intervencionističkih komentara“ britanskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters pozivajući se na iranske medije.

Iransko ministarstvo je saopštilo da su komentari Londona o unutrašnjim poslovima Irana „zasnovani na lažnim i provokativnim tumačenjima“, izvestila je agencija Tasnim.

„Britanska strana svojim jednostranim izjavama, pokazuje svoju ulogu u ratobornim scenarijima terorista koji deluju protiv Islamske Republike“, izjavio je direktor odeljenja za zapadnu Evropu u iranskom ministarstvu spoljnih poslova.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je pozvalo iranskog otpravnika poslova, najvišeg iranskog diplomatu u Britaniji, zbog gušenja protesta nakon smrti Mahse Amini u pritvoru.

Britanski izaslanik u Teheranu pozvan je u utorak, a iranski zvaničnik je dodao da će Teheran razmotriti moguće opcije, u odgovoru na bilo kakve neobične poteze Britanije.

Antivladini protesti izbili su u Iranu u septembru nakon smrti mlade Iranke koju je pritvorila policija za moral.

Mahsa Amini (22) pala je u komu nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Protesti su počeli posle njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.