U trendu

Islamska država zauzela libijski grad Sirt

Grupa Islamska država objavila je juče da je zauzela libijski grad Sirt, čiji je aerodrom već bio pod njenom kontrolom od kraja maja, kao i susednu termocentralu, prenosi američki centar za nadzor islamističkih vebstranica (SITE).

Islamska država u provinciji Tripoli objavila je preko interneta niz slika boraca i navela da je zauzela Sirt, koji se nalazi na Sredozemlju na pola puta između Tripolija i Bengazija, posle borbi sa snagama grupe Fadžr Libija, koalicije milicija koje kontrolišu Tripoli.

Kada je Islamska država krajem maja zauzela aerodrom kod Sirta libijska vlada koju priznaje međunarodna zajednica pozvala je svet za pomoć u borbi protiv te ekstremističke grupe i upozorila da postoji opasnost da ona zauzme naftna polja blizu Sirta.

Islamska država koja je ušla u Libiju prošle godine iskoristivši haos koji vlada u zemlji od februara drži pod kontrolom velike delove oblasti Sirta, koji je 450 kilometara istočno od Tripolija a mesto Nuflijeh je postalo njeno lokalno uporište.

Libija je zapala u haos posle svrgavanja Gadafijevo režima 2011. godine i u njoj se suprotstavljene milicije bore za prevlast. Grupa Fadžr Libija je 2014. je iz Tripolija isterala vladu i parlament koji priznaje međunarodna zajednica u istočni deo zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.