Istorijska pobeda Hilari Kllinton

Hilari Klinton proglasila je sinoć istorijsku pobedu za žene time što je osvojila dovoljan broj glasova delegata da postane kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD i šansu da postane prva žena na čelu te zemlje.

“Zahvaljujući vama, došli smo do ove važne prekretnice. Ovo je prvi put u istoriji naše zemlje da je žena postala kandidat jedne velike stranke za predsednika”, istakla je presrećna Klintonova u obraćanju svojim pristalicama u Njujorku, prenela je agencija AFP.

“U ovoj kampanji se radilo o tome da obezbedimo da ne postoje plafoni niti granice za nikoga od nas”, rekla je Klintonova sinoć, tačno osam godina nakon što je okončala svoju prvu, neuspešnu kampanju za Belu kuću.

Kad se popela na binu u Bruklinu da bi se obratila svojim pristalicama, bivša prva dama SAD je zastala na trenutak kako bi uživala u tom trenutku, široko raširila ruke i nasmešila se.

Klintonova je još juče, prema evidenciji agencije AP, obezbedila dovoljan broj glasova delegata za nominaciju Demokrata za predsednika SAD, a sinoć je povećala taj broj zahvaljujući pobedi na unutarstranačkim izborima u Nju Džersiju, Novom Meksiku i Južnoj Dakoti, tri od šest država u kojima se juče glasalo.

Osam godina pošto je u trci za stranačkog kandidata za predsednika SAD izgubila od tadašnjeg harizmatičnog mladog senatora Baraka Obame, 68-godišnja Klintonova je objavila da je razbijen još jedan “stakleni plafon”, koji je sprečavao napredovanje žena, i zakazala “obračun” sa kandidatom Republikanaca Donaldom Trampom, na izborima u novembru.

“Verujemo da smo zajedno jači, a ovi izbori su veoma važni. Izbor je, međutim jasan”, rekla je Klintonova i zatim krenula u oštar napad na Trampa.

“Donald Tramp je usled svog temperamenta nepogodan za predsednika i glavnokomandujućeg oružanih snaga”, istakla je Hilari Klinton, koristeći reči koje bi pre ove žestoke predsedničke trke bile nezamislive.

Klintonova se u narednim danima suočava sa izazovima na dva fronta, ocenjuje AP i dodaje da ona mora da privuče pristalice svog rivala Bernija Sandersa, koji insistira na tome da je i dalje moguće da osvoji nominaciju za predsednika, kao i da treba da poveća kontrast u odnosu na kandidata Republikanaca, kontroveznog milijardera Trampa.

Obama čestitao Klintonovoj, sutra se sastaje sa Sandersom

Američki predsednik Barak Obama čestitao je Hilari Klinton osvajanje nominacije Demokratske stranke za predsednika SAD i izjavio da planira da se sutra sastane sa njenim stranačkim rivalom Bernijem Sandersom, saopštila je Bela kuća.

Obama je pozvao Klintonovu i Sandersa i “čestitao obema kandidatima zato što su vodili inspirišuće kampanje koje su osvežile Demokratsku stranku, uključile novu generaciju Amerikanaca u politički proces i usmerili pažnju ka važnim političkim idejama”, naveo je u saopštenju za štampu portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je takođe najavio da će se predsednik sutra sastati sa Sandersom u Beloj kući, “na Sandersov zahtev”, prenela je agencija AFP.

To saopštenje je navelo na spekulacije da li će Sanders voditi borbu za nominaciju svoje stranke sve do stranačke konvencije u julu, kao što uporno tvrdi, ili će priznati poraz.

U SAD su juče održani izbori Demokratske stranke u šest saveznih država, od kojih je Klintonova već obezbedila pobedu u Nju Džerziju, Novom Meksiku i Južnoj Dakoti, značajno vodi u Kaliforniji, dok je Sanders, prema preliminarnim podacima, verovatno pobedio samo u Severnoj Dakoti.

Obama je zahvalio Sandersu što je “napunio energijom milione Amerikanaca” svojom kampanjom u čijem je fokusu borba za okončanje ekonomske nejednakosti, rekao je Ernest.

(Tanjug)

Ostavite komentar