U trendu

Istraga u Rusiji: Da li je smrtonosni požar izazvao pilot aviona (foto, video)

Istražitelji u Rusiji ispituju mogućnost da li je greška pilota uzrokovala nesreću u kojoj je poginula 41 osoba kada je avion zahvatio požar prilikom sletanja na moskovski aerodrom Šeremetjevo, javlja BBC.

Članovi posade i putnici posvedočili su da je Suhoj Superjet-100 tokom leta pogodila munja, pri čemu je prekinuta komunikacija sa kontrolom leta.

Međutim, stručnjaci smatraju da sletanje aviona s punim rezervoarima pri tako velikim brzinama nije uobičajena praksa.

Službeni izveštaj u roku od 30 dana

Kao glavni regulator bezbednosti avionskog saobraćaja 12 bivših sovjetskih država, Međudržavni odbor za avijaciju (IAC) preuzeo je istragu avionske nesreće. Avion je rastavljen i trenutno se nalazi u hangaru u Šeremetjevu, a istražitelji sprovode istragu kako bi utvrdili tačan uzrok tragičnog požara, piše RT.

IAC je izjavio da su, uprkos oštećenjima, prikupljeni svi dostupni podaci sa obe “crne kutije“, i preliminarni izveštaj biće objavljen u roku od 30 dana.

Sumnja se na pilota

Ruske novine Komersant citirale su neimenovani izvor upućen u istragu koji kaže da je velika verovatnoća da se nesreća dogodila zbog greške pilota, odnosno zbog njegovih sledećih odluka:

– piloti su odlučili da ulete u visoko rizičnu oluju

– žurno su sleteli na pistu, mada je uobičajena procedura da se prvo napravi krug oko aerodroma kako bi se potrošilo što više goriva

– sleteli su sledeći postupke u slučaju nužde (eng. emergency control mode) koji zahtevaju više veštine

– izgleda da su piloti imali preveliku brzinu sletanja, zbog čega se avion, s teškim rezervoarima punim goriva, odbijao i udarao u pistu

– izgleda da je takav način sletanja oštetio donji deo trupa aviona, zbog čega su delovi udarali u motore i verovatno uzrokovale smrtonosni požar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.