U trendu

Italija: Dnevno nestane 21 dete,mahom stranci bez roditelja

RIM – U Italiji dnevno nestane 21 dete, manje od polovine bude pronađeno, a najveći deo nestalih su deca-stranci koji u Italiju dolaze bez roditelja, izveštava agencija AGI.

Vladin izvanredni komesar za nestale osobe Silvija Ričo je, pred 25. maj koji se obeležava kao Dan nestalih osoba, izjavila da je “fenomen nestale dece alarmantan, iako je u prošloj godini taj broj opao u odnosu na predhodnu”.

U prošloj godini u Italiji su nestala 7.672 maloletnika, od toga 5.511 su stranci.

Prema rečima Silvije Ričo, strana deca koja bez pratnje dođu u Italiju su starosti između 14 i 17 godina i veliki deo “nestane”, jer nakon prijema u centre iz kojih mogu slobodno da se kreću, odlaze kod rođaka ili prijatelja čije adrese već imaju.

Međutim, ima i onih koji završavaju u lancu prostitucije, izrabljivačkog rada na plantažama, naterani su da prose ili ih kriminalne organizacije prisiljavaju da rasturaju drogu.

Što se tiče italijanske dece koja nestaju, često su to doborovoljna begstva iz porodica koje ne funkcionišu, zbog slabog uspeha u školi ili neslaganja sa roditeljima.

U Italiji je aktivan 24 sata SOS telefon na koji se mogu prijaviti nestanci osoba, a prema statističkim podacima, prva tri dana nakon nestanka su ključna za pronalazak osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.