Italija: Izmena plana vakcinacije zbog manje isporuke cepiva

RIM – Italijanski ministar za zdravstvo Roberto Speranca sazvao je za danas predsednike regija da bi razmotrili novi plan vakcinacije protiv kovida-19, nakon što su proizvođači vakcina Fajzer i Astra Zeneka, jedine koje se koriste u Italiji, smanjili isporuku dogovorenih količina leka, piše onlajn novina “Fanpejdz”.

Prema prvobitnom planu, proizvođači je trebao da isporučuje Italiji oko pola miliona doza vakcina sedmično, ali je nakon prvih isporuka dostava drastično smanjena.

Do sada u Italiji je vakcinisano dva miliona i 121.000 osoba, a od toga gotovo 800.000 je primilo i drugu dozu.

Fondacija “Humana” koja prati i analizira epidemiološke podatke izračunala je da, ukoliko se vakcinacija proitiv kovida19 u Italiji nastavi ovim tempom, takozvani imunitet krda bi se mogao dostići tek u septemnbru 2023 godine.

Štampa pise da će i papa Franja, koji je 13 januara vakcinisan Fajzerovom vakcinom, primiti drugu dozu, jer prema uputstvu američkog proizvodzač revakcinacija se obavlja 21 dan nakon prve doze.

Italiajnska agencija za lekove Aifa je saopštila da je vakcina Astra Zeneka, ukoliko se ne obavi revakcinacija, efikasna 82 odsto.

Istovremenio engleska naučna novina “The Lancet” je objavila da je efikasnost ruske vakcine “Sputnjik V”, 91 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.