U trendu

Italija na vrhuncu trećeg talasa

RIM – Više od 700 preminulih od kovid-19 u Italiji u jednom danu, šokantna vest i za zemlju gđe je poslednjih meseci dnevni broj žrtava između 400 i 500, izveštava agencija Ansa.

Međutim, direktor odeljenja za prevenciju u Ministarstvu za zdravstvo Đani Reza je podvukao da je u taj broj uračunato i 258 žrtava kovid-19 od ranije, sa Sicilije, regiona gde je nedavno otkriveno da su lokalne vlasti davale lažno umanjene podatke o epidemiološkoj situaciji kako bi izbegli karantin.

Ipak, broj žrtava ostaje i dalje visok u situaciji kada je, prema ocenama medicinksih stručnjaka, treći val pandemije u Italiji dostigao svoj vrhunac i sada brojevi zaraženih i preminulih stagniraju, ali su i dalje visoki.

U odeljenjima intenzivne nege situacija je i dalje teška, tu je zbrinuto više od 3.600 teških slučajeva obolelih od kovid-19.

Komesar za vanredne okolnosti general Frančesko Filjulo izdao je naredbu da prednost u vakcinaciji imaju osobe iznad 80 godina starosti.
I prema dosadašnjem planu imunizacije starije osobe su imale prednost, ali su među devet miliona vakcinisanih prvom dozom, dva miliona onih koji su uspeli da se imunizuju preko reda.

Problem zabrinjava, pa je i premijer Mario Dragi na konferenciji za medije najavio strožije kontrole i mere protiv onih koji se vakcinišu preko red i putem veza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.