U trendu

Italija predložila Paola Đentilonija za komesara

BRISEL, 5. septembra ( Tanjug) – Nova vlada u Rimu predložila je nekadašnjeg premijera Paola Đentilonija za novog italijanskog komesara u budućem sastavu Evropske komisije.

Prvi sastanak kabineta premijera nove vlade Italije Đuzepea Kontija organizovan je danas kako bi se ratifikovala kandidatura Paola Đentilonija za novog italijskog komesara.

Time je kompletiran spisak 27 kandidata za komesare u novom sastavu Evropske komisije.

Buduća predsednica Evropske komsiije Ursula fon der Lajen trebalo bi da se u petak sastane u Briselu sa Đentilonijem.

Očekuje se da fon der Lajen početkom sledeće nedelje predstavi i svoj predlog komesara i njihovih zaduženja u novoj Komisiji.

Zvaničnom kandidaturom Đentilonija prekinute su spekulacije i „prognoze“ oko toga koga bi zvanični Rim mogao da kadiduje za svog predstavnika u Komisiji.

U briselskim krugovima govorilo se o mogućnosti da ova kandidatura pripade odlazećoj šefici EU diplomatije Federiki Mogerini, a u opciji su bili i odlazeći predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi pa i sam novopostavljeni premijer Italije Đuzepe Konti.

Očekivanja su da italijasnki predstavnik u novoj Evropskoj komisiji bude zadužen za neku od ekonomskih oblati.

Paolo Đentiloni je jedna od osnivača i trenutni predsednik italijanske Demokratske partije. Đentolini je u dva navrata imao ministrske funkcije u italijanskim vladama. Bio je ministar komunikacija od 2006 do 2008, a zatim i ministar spoljnih poslova od 2014 do 2016.

Na mestu premijera Italije nalazio se od 2016 do 2018. godine.

Politika Paola Đentilonija karakteriše se kao jako pro evropska politika. Očekuje da njegovom nominacijom dođe do popravlajnja veza Rima i Brisela nakon prioda tenzija i nesuglasica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.