U trendu

Italija ublažava Salvinijeve antimigrantske propise

Italijanska vlada je danas ublažila antimigrantske propise koje je pre 16 meseci doneo lider ekstremne desnice Mateo Salvini, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Salvini, lider Lige, postavio je kao prioritet pooštravanje zakona o migrantima, ojačavši popularnost u svojoj zemlji koja je postala glavna ulazna tačka migrantima koji prelaze Mediteran.

On je proglasio politiku „zatvorenih luka“, ukinuo dvogodišnje boravišne dozvole radi „humanitarne zaštite“ koje je imalo oko 25 odsto migranata u 2017. godini.

Azil su dobijali samo oni kojima je pretila tortura u slučaju repatrijacije, a sankcije brodovima nevladinih organizacija koji spašavaju migrante, bile su veoma oštre, sa oduzimanjem brodova i kaznama do milion evra.

Sadašnja vlada je obećala ublažavanje Salvinijevih drakonskih zakona, pa nevladine organizacije više neće biti kažnjavane, ali će ilegalne aktivnosti biti sankcionisane kaznama od 10 do 50 hiljada evra i zatvorskom kaznom do dve godine.

Novi zakon ponovo uvodi manje prihvatne centre koje je ukinuo Salvini, a migranti koji su dobili boravišnu dozvolu, imaće mogućnost da je pretvore u radnu dozvolu, navodi italijanska vlada.

Predvidjena je i posebna zaštita onih kojima preti nečovečno ili ponižavajuće postupanje ili kršenje prava na privatni i porodični život.

„U Italiji je srušen zid. Dugo nam je trebalo, malo predugo, ali više nema takozvanih Salvinijevih ‘bezbednosnih dekreta'“, napisao je na Tviteru ministar iz redova demokrata Djuzepe Provencano.

Salvini je, medjutim, na Tviteru ocenio da „vlada otvara vrata i luke ilegalnim migrantima“. „Italija zaslužuje bolje“, napisao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.