U trendu

Italijani zaplenili jahtu vrednu 540 miliona evra u vlasništvu Srpkinje i ruskog milijardera

Italijanska policija zaplenila je superjahtu ruskog milijardera Andreja Meljničenka, protiv kog je EU pre nekoliko dana uvela sankcije zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Jahta, nazvana „Sailing Yacht A“, duga je 143 metra i vredna oko 540.000.000 evra. U trenutku zaplene nalazila se u luci Trst, saopšteno je iz kancelarije premijera.

Jahtu je dizajnirao Francuz Filip Stark, a izgradilo ju je nemačko brodogradilište „Nobiskrug“. Važi za najveću jahtu na svetu, porinuta je 2015. godine.

Jarboli ove jahte visoki su 91 metar, ima osam spratova i pokreće je hibridni dizel električni motor. Na njoj se nalazi podvodna opservatorija i može da ugosti 20 gostiju i 54 pripadnika posade.

Na jednoj od paluba napravljena je platforma za sletanje helikoptera.

Andrej Meljničenko smatra se jednim od najbogatijih Rusa. Njegovo bogatstvo procenjuje se na oko 20 milijardi dolara, pokazuju podaci iz 2021. godine.

Od 2005. godine u braku je sa srpskom manekenkom Aleksandrom Meljničenko, devojačkog prezimena Nikolić.

Aleksandra se, osim manekenstvom, bavila i pevanjem u grupi „Models“, vrlo popularnoj devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, po čemu je srpska javnost najviše i pamti.

Pre nekoliko dana Evropska unija stavila je Andreja Meljničenka na listu sankcionisanih oligarha, a nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Zaplena njegove jahte u Trstu samo je jedna u nizu zaplena imovine ruskih bogataša koje je u protekloj nedelji sprovela italijanska policija.

Do sada su zaplenili brojne vile i jahte u vrednosti od 143 miliona evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.