U trendu

Italijanski ministar izazvao skandal pominjući 'etničku zamenu' stanovništva

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida (Francesco Lollobrigida), jedan od najbližih saveznika premijerke Đorđe Melonija (Giorgia), izazvao je danas skandal jer pomenuo „etničku zamenu“ stanovništva – zamenu Italijana migrantima.

„Ne možemo da se pomirimo sa idejom etničke zamene. Italijani imaju manje dece, pa hajde da ih zamenimo drugima. Ne treba da sledimo takav put“, rekao je Lolobriđida, član esktremno desničarske stranke „Braća Italije“ (Fratelli d’Italia) koju predvode premijerka Meloni i njen zet.

Ta stranka osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 2022. godine uz obećanje da će raditi na programu povećanja nataliteta i obuzdati dolazak migranata iz Afrike preko Sredozemnog mora.

Opozicija je odmah reagovala na izjavu ministra datu tokom jednog skupa u Rimu.

Članica Demokratske stranke Eli Šlajn (Elly Schlein) osudila je izjavu smatrajući je „odvratnom sa primesama supremacije belaca“.

Ona je dodala da je izjava data dok je predsednik Italije Serđo Matarela (Sergio Mattarella) prisustvovao komemoraciji u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic.

Koaliciju premijerke Meloni, koja uključuje krajnje desničarsku Ligu Matea Salvinija (Matteo) protivnici optužuju da podstiče antimigrantska osećanja u Italiji.

Na italijanske obale je 2023. godine stiglo 32.700 ljudi, a 2022. godine ih je bilo 8.400, što je toliki porast da je koaliciona vlada prošle nedelje proglasila šestomesečno vanredno stanje koje omogućava mere za savladavanje priliva migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar