U trendu

Italijanski premijer Renci za jačanje veza sa Rusijom

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da njegova zemlja želi da ojača svoje ekonomsko prisustvo u Rusiji.

Renci je na Medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da Rusija i Evropska unija dele iste vrednosti.

On je rekao da bi Italija rado prihvatila da se neke njene poljoprivredne tehnologije koriste u Rusiji da bi se ojačale ekonomske veze dok je i dalje na snazi ruska zabrana uvoza za većinu prehrambenih proizvoda iz EU.

Na forumu u Sankt Peterburgu učestvovali su direktori mnogih multinacionalnih kompanija posle dvogodišnje pauze i dok vladaju nategnuti odnosi izmedju Rusije i Zapada oko ukrajinske krize.

Skupu je juče prisustvovao i Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, što je dalo nade da će biti otapanja rusko-evropskih veza.

Italija je bila teško pogodjena kada je Moskva zabranila većinu uvoza prehrambenih proizvoda kao odgovor na sankcije Unije Rusiji. Moskva ipak nastoji da održi dobre veze sa Rimom i Putin je više puta posetio Italiju.

Renci je rekao danas da je sprovodjenje mirovnog sporazuma iz Minska za istočnu Ukrajinu ključno za ukidanje zapadnih sankcija Moskvi. On je rekao da sve strane treba da poštuju odredbe tog sporazuma.

Italijanski premijer je rekao da iako neke EU zemlje čvrsto podržavaju ekonomske sankcije uvedene Rusiji on smatra da je potrebno početi s njihovim ukidanjem.

Renci je rekao i da je Rusija neophodan partner Evrope u borbi protiv ekstremizma.

SAD i EU uveli su ekonomske sankcije Rusiji 2014. kada je ona pripojila Krim i po njihovom mišljenju, pružila podršku separatistima na istoku Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.