U trendu

Gutereš novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Jeremić drugi

Savet bezbednosti UN jednoglasno je izabrao bivšeg premijera Portugala Antonija Gutereša za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Gutereš je u poslednjem neformalnom izjašnjavanju dobio 13 pozitivnih glasova, bez negativnih, uz dva neutralna.

Kandidat Srbije Vuk Jeremić je zadržao drugu poziciju sa osam pozitivnih glasova, od toga je dobio tri glasa zemalja stalnih članica SB UN, pet negativnih, od toga dva zemalja stalnih članica SB UN i dva neodređena.

Vest o tome da će Portugalac naslediti Ban Ki-muna je objavio i ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, a oglasio se i Gutereš.

“Dogovor je postignut, članovi Saveta bezbednosti UN su me izabrali za novog generalnog sekretara UN. Srećan sam i počastvovan“, napisao je Gutereš na Tviteru.

Na trećem mestu u poslednjem neformalnom izjašnjavanju je kandidat Slovačke Miroslav Lajčak sa sedam pozitivnih, šest negativnih i dva neutralna glasa. Njemu su pozitivan glas njemu dale dve zemlje stalne članice SB UN.

Četvrta pozicija je pripala bugarskoj kandidatkinji Kristalini Georgijevoj, koja je dobila pet pozitivnih, osam negativnih glasova i dva neutralna glasa.

Gutereš je obavljao funkciju premijera Portugala od 1995. do 2002. godine, a jedno vreme je bio predsednik Socijalističke internacionale.

Na poziciji visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice nalazio se od 2005. do 2015. godine.

Studirao je fiziku i elektronski inženjering, diplomirao je 1971. godine, a u akademskoj karijeri je došao do titule profesora asistenta.

U politiku je ušao 1974. godine, kada je postao član Socijalističke partije, u kojoj je stigao do pozicije generalnog sekretara 1992. godine i tu je ostao u narednih deset godina.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar