U trendu

Izetbegović: Probosanski front nije linija manjeg otpora

SARAJEVO – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je danas sve probosanske stranke u Parlamentu BiH da zajedno sa njegovom strankom dokažu međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da, kako je naveo, „probosanski front nije linija manjeg otpora“.

Izetbegović je to rekao uoči sastanka u rezidenciji američkog ambasadora Erika Nelsona delegacije SDA sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metju Palmerom i direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst.

Dodao je da, pored ozbiljna dva problema koja se odnose na domove naroda, „prijatelji iz međunarodne zajednice, medijatori, ipak su se odlučili da se fokusiraju na virtuelni problem“.

„Dva realna problema stavljaju se za sada u stranu. Krenuli su linijom manjeg otpora i treba ih uveriti da ono što ide na račun probosanskih stranaka, patriota u BiH, nije linija manjeg otpora. Da bih to postigao, ja ne smem biti sam i pozivam sve probosanske stranke u Parlamentu da zajedno s nama, sa SDA, dokažu međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da probosanski front nije linija manjeg otpora“, naveo je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da ova zajednička poseta Palmera i Ajhorc deo kontinuiranih napora Evropske unije i SAD-a u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak zemlje na putu ka EU.

Izetbegović, naime, tvrdi da kada je reč o izboru članova Predsedništva BiH, tu sve urađeno po Ustavu i zakonu i dodao da je to „virtuelni problem“.

Prema njegovim rečima problem je u domovima naroda, gde se, kaže, ne radi ni po Ustavu ni po zakonu.

„I kada nije blokiran Dom naroda BiH, onda se obaraju zakoni, namerno se provocira kriza četvrtu godinu, a kada je reč o Domu naroda FBiH, HDZ je iskoristio da poništi izbornu volju građana Federacije BiH“, naveo je Izetbegović.

Inače, uoči dolaska u Sarajevo Palmer je boravio u Zagrebu, gde je rekao da će se teško postići saglasnost o izmenama nadležnosti domova naroda Parlamentarne skupštine BiH i Federalnog parlamenta, kao i da se u izbornoj reformi treba fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.