U trendu

Izetbegovićeva SDA traži da PIC sankcioniše Dodika

SARAJEVO – Najuticajnija bošnjačka SDA pozvala je zemje članice Upravnog odbora Veća za implementaciju mira (PIC) da uvede sankcije srpskom članu i predsedavajućem BiH Miloradu Dodiku zbog, kako navode, secesionističkih pretnji.

Ta stranka smatra da je krajnje vreme da PIC prestane da uzmičei pred, kako kažu, „političkim siledžijstvom, kao i da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spreči destabilizaciju u zemlji“, prenela je Fena.

Oni su pozvali PIC da, u skladu sa svojim mandatom, uvede sankcije Dodiku, koji je i predsednik najuticajnije vladajuće stranke u Republici Srpskoj i BiH, zbog, kako navode, secesionističkih pretnji kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

SDA Dodika optužuje da već duži vremenski period „deluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese“.

„Njegove stalno ponavljane izjave, kojima preti secesijom Republike Srpske i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju preko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH“, saopšteno je iz SDA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.