U trendu

Izgoreo planinarski dom u Sloveniji, muzejska zbirka sačuvan

LJUBLJANA – Popularni planinarski dom na području Slovenske Bistrice, smešten u blizini poznatog spomen obeležja iz Drugog svetskog rata u Sloveniji, značajno je oštećen u požaru, ali su vatrogasci uspeli da zaštite od plamena muzejsku zbirku posvećenu legendarnoj partizanskoj jedinici Pohorski bataljon.

U Domu na Osankarici (NE) plamen je izbio sinoć nešto posle 20 časova, a oko 120 vatrogasaca uspelo je da lokalizuje požar, ali se deo zgrade srušio, rekao je za STA Branko Hojnik, šef lokalne spasilačke službe.

Vatrogasci su uspeli da zaštite deo zgrade u kojoj se nalazi muzejska zbirka Pohorskog bataljona i sprečili su širenje vatre na okolnu četinarsku šumu.

Agencija navodi da još nije poznato šta je izazvalo požar i šteta tek treba da se proceni, ali da je Hojnik rekao da će ona biti velika.

Popularno odredište za planinare i bicikliste, Dom na Osankarici mesto je gde se svakog januara okuplja i veliki broj ljudi kako bi obeležili sećanje na Pohorski bataljon, čijih je 69 vojnika ubijeno nakon što ih je na brdu Osankarica 1943. napalo 2.000 vojnika nacističke Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.