U trendu

Izrael gađao ciljeve u pojasu Gaze

JERUSALIM – Izraelski avioni rano jutros gađali su nekoliko lokacija u pojasu Gaze, nakon što su palestinske snage u petak ispalile dve rakete prema južnom Izraelu.

„Cilj izraelskog vazdušnog napada bio je pogon za proizvodnju raketa i lokacije za obuku i smeštaj vojske koji pripadaju Hamasu“, saopštila je izraelska vojska, prenosi AP.

Rakete ispaljene u petak sa palestinske strane bile su usmerene na južni grad Aškelon, ali ih je neutralisala protivvazdušna odbrana, navodi se u saopštenju vojske.
Nijedna palestinska grupa u Gazi nije preuzela odgovornost za raketni napad kojim je prekinuto višemesečno primirje.
Palestinski mediji izvestili su da su u jutrošnjim vazdušnim napadima izraelske vojske razbijeni prozori na nekim objektima u istočnom delu grada Gaze, bez potvrde o mogućim žrtvama.

Ovakvi raketni napadi i izraelski uzvratni artiljerijski i vazdušni udari često se dešavaju, ali su oni uglavnom bili obustavljeni poslednjih meseci, najviše zbog izbijanja epidemije COVID 19 na obe teritorije, navodi agencija.

Palestinske militantne grupe i izraelske vlasti složili su se više puta da okončaju eskalaciju sukoba na granici između Izraela i pojasa Gaze, ali islamistička grupa Hamas optužuje Izrael da ne poštuje svoje obaveze iz sklopljenog primirja, koje uključuju ublažavanje blokade Gaze, a što treba da omogući velike infrastrukturne projekte i otvaranje novih radnih mesta u ovoj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.