U trendu

Izrael i Maroko sklopili sporazum o normalizaciji odnosa

VAŠINGTON – Maroko je danas uz posredovanje SAD sklopio sa Izraelom sporazum o normalizaciji odnosa, čime je postao četvrta arapska zemlja koja je u poslednja četiri meseca rešila da ostavi po strani nesuglasice s jevrejskom državom, javlja Rojters.

U sklopu dogovora, američki predsednik Donald Tramp se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom. Maroko u Zapadnoj Sahari već decenijama vodi sa oslobodilačkim pokretom Front Polisario koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Viši američki državnik navodi da je Tramp sporazum sklopio u telefonskom razgovoru s marokanskim kraljem Mohamedom VI.

Sporazum predviđa uspostavljanje diplomatskih i zvaničnih kontakata Maroka sa Izraelom, letove kroz vazdušni prostor Izraela, kao i direktne letove sa ovom zemljom.

Viši savetnik Bele kuće Džared Kušner je za Rojters rekao da će zemlje otvoriti ambasade i da će promovisati ekonomsku saradnju između izraelskih i marokanskih kompanija.

Maroko je četvrta muslimanska zemlja koja je u poslednja čettiri meseca sklopila sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

Sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Maroka sklopljen uz posredstvo SAD bi mogao biti među poslednjim koje je potpisala aktuelna administracija, s obzirom na to će Donalda Trampa 20. januara zameniti novoizabrani predsednik Džozef Bajden.

Trampova administracija je pokušala da izdejstvuje i potpisivanje sporazuma između Saudijske Arabije i Izraela, ali je Rijad saopštio da još nije spreman na taj korak.

El Al Izrael Erlajns je danas saopštio da razmatra mogućnost uvođenja direktnih letova između Izraela i Maroka, nakon sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.