U trendu

Izrael preti odmazdom Hezbolahu ako se raketiranje nastavi

Izrael priprema širok spektar odmazde na današnju baražnu raketnu vatru libanskog esktremističkog Hezbolaha na izraelsku teritoriju, saopštio je jedan odbrambeni zvaničnik, navodeći da će jačina zavisiti od razvoja situacije.

Kako je navedeno izraelska vojska trenutno odgovora artiljerijskom vatrom i udarima iz borbenih aviona što se nije dešavalo godinama, ali priprema dodatne opcije za odgovor drugim sredstvima „otvoren i prikriven“.

Mirovne snage u Libanu (UNIFIL) ocenile su da je situacija „vrlo opasna“ i da su rakete ispaljene na Izrael van područja koje one kontrolišu u južnom Libanu, preneli su izraelski mediji.

UNIFIL nastoji da spreči da se situacija otme kontroli.

Vršilac dužnosti premijera Libana Hasan Diab pozvao je UN da izvrše pritisak na Izrael da prekine „kršenje suvereniteta Libana“ kako bi se vratilo zatišje u regionu.

Devetnaest raketa je jutros ispaljeno iz Libana na severni Izrael i mnogi stanovnici gradova na Golanskoj visoravni i u području Galileje su otišli u skloništa.

Izraelska vojska je rekla da je deset raketa presreo odbrambeni sistem Gvozdena kupola, šest je palo na otvoreno područje, a tri nije preletelo preko granice.

Proiranski šiitski Hezbolah je danas potvrdio da je ispalio rakete od 122 milimetara na otvorena područja kraj spornih Šeba farmi, na koje obe strane polažu pravo, u znak odmazde za nedavne izraelske udare iz vazduha na Liban.

Izraelski mediji navode da je to prva baražna vatra za koju je Hezbolah zvanično preuzeo odgovornost od Drugog libanskog rata protiv Izraela 2006. godine.

Izrael je najpre odgovorio artiljerijskom vatrom, a očevici su rekli da je ciljana libanska strana Šeba farmi i okolina grada Kfar Šuba.

Šeba farme nalaze se na tromedji Izraela,Libana i Sirije. Izrael kaže da su one deo Golanske visoravni koju je osvojio od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Liban i Sirija tvrde da Šeba farme pripadaju Libanu, a UN da su deo Sirije.

Napad na Izrael je navodno izazvao napetost izmedju lokalnih stanovnika i Hezbolaha.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama se vidi kako Druzi, stanovnici sela, zustavljaju dva vozila uključujući i mobilnu rampu za lansiranje raketa.

Oni su optužili Hezbolah da ispaljuje rakete iz stambenog područja.

Hezbolah je medjutim to porekao tvrdeći da su rakete ispaljene iz udaljenih područja, te da su borci sami stali u povratku i da Islamski otpor, kako je rečeno, vodi računa o bezbednosti svog naroda.

Libanska vojska je rekla da je uhapsila četiri osbe kojie su ispaljivale rakete i oduzela im lansirnu rampu.

Izraelski udari iz vazduha za koje se Hezbolah danas svetio bili su odmazda za tri rakete ispaljene na Izrael u sredu.

Premijer Izraela Naftali Benet će sa ministrom odbrane, komandantom izraelske vojske i drugim bezbednosnim zvaničnicima danas odlučiti o mogućem nastavku odmazde za današnje napade.

Vojni portparol Ran Kohav je rekao da Izrael nema nameru da ide u rat i da ne želi da pretvori libansku granicu u mesto sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.