Izrael želi da kupi i treću eskadrilu F-35 od SAD

JERUSALIM – Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je danas da ta zemlja želi da kupi još jednu, treću po redu, eskadrilu nevidljivih aviona F-35 od Sjedinjenih Država i da se nada da će dogovor biti postignut pre nego predsednik SAD Donald Tramp ode sa funkcije 20. januara.

„Bez sumnje, moramo proširiti broj F-35 aviona. Trenutno imamo dve eskadrile. Pretpostavljam da ćemo to proširiti. To sam tražio od Amerikanaca“, rekao je ministar odbrane Beni Ganc za Inet TV,prenosi Rojters.
.„Kupili bi još jednu eskadrilu F-35, a zatim bi se pozabavili pitanjem da li nastavljamo da proširujemo F-35 , ili idemo na nabavku za F-15?“,dodao je izraelski ministar.

Upitan da li bi Izrael mogao da završi ugovor o nabavci novih aviona sa Sjedinjenim Državama pre nego što Tramp napusti dužnost, ministar je odgovorio da se nada da je to moguće.

Ganc nije precizirao broj F-35 u predloženoj novoj eskadrili. Zvaničnici odbrane rekli su da se dve eskadrile koje je Izrael vec? nabavio sastoje od 50 aviona.

Izrael je nedavno razgovarao sa Vašingtonom o tome kako da sačuva svoju vojnu prednost nakon što je Trampova administracija prošle godine odobrila moguću prodaju F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ovaj avion je ranije u regionu bio dostupan samo Izraelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.