U trendu

Izraelska policija predložila alternativu metalnim detektorima

Predstavnici izraelske polcije predložili su užem sastavu izraelske vlade tehnološku alternativu detektorima za metal postavljenim na ulazima u jerusalimsko svetilište gde kome se nalazi i džamija Aksa, posle talasa protesta Palestinaca u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, a i u arapskom svetu.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik rekao je večeras da su jedna od alternativa usavršene kamere kombinovane sa softverom za prepoznavanje lica, prenose izraelski mediji.

Sastanak užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbednost održan je sinoć ali je više puta prekidan zbog incidenta u jordanskoj prestonici u Amanu u kome je čuvar izraelske ambasade ubio dvojicu Jordanaca, nakon što ga je jedan od njih ubo šrafcigerom.

Večeras će se taj kabinet ponovo sastati i možda glasati o alternativnom planu i uklanjanju metalnih detektora koji su bili povod za nasilje.

Od petka je ubijeno pet Palestinaca u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama i troje Izraelaca, članova iste porodice, koje je nožem usmrtio mladi palestinski napadač u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

Na sastanku prošle noći predstavnici bezbednosne službe Šin bet upozorili su na povećanu opasnost od terorističkih napada na palestinskim teritorijama zbog porasta napetosti na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

To je navelo nekoliko ministara da promene svoje mišljenje i razmotre da li da podrže uklanjanje detektora, rekao je pomenuti zvaničnik. Oni su navodno shvatili da postoji alternativa koja bi mogla sprečiti sukobe.

U medjuvremnu je u Izrael doputovao izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Džejson Grinblat u pokušaju da doprinese rešenju krize i već se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar