U trendu

Izraelska vojska se sprema za mogući sukob sa Iranom

TEL AVIV – Najviši odbrambeni zvaničnici Izraela poručili su da se zemlja priprema za mogućnost oružanog sukoba sa najvećim regionalnim rivalom Iranom i njegovim ispostavama.

Načelnik generalštaba izraelske vojske general-potpukovnik Aviv Kohavi rekao je u utorak da izraelska vojska „ubrzava operativne planove i spremnost za suočavanje sa Iranom i nuklearnom vojnom pretnjom“, prenosi AP.

Obraćajući se poslanicima na sastanku komiteta za spoljne poslove i odbranu Kneseta, Kohavi je rekao da je vojska „nastavila da deluje protiv naših neprijatelja u tajnim operacijama i misijama širom Bliskog istoka “ tokom prošle godine.

Rečeno je da je iransko prisustvo u blizini izraelske severne granice crvena linija i da su ciljevi akcija pošiljke oružja za libansku militantnu grupu Hezbolah koju podržava Iran i objekti povezani sa Iranom u Siriji.

Njegove izjave su usledile nakon niza prijavljenih izraelskih vazdušnih napada u Siriji.

Izrael je izveo stotine napada na vojne ciljeve povezane sa Iranom u susednoj Siriji u protekloj deceniji, ali retko priznaje svoje operacije.

„U slučaju rata mi ćemo biti spremni da izvedemo operacije koje nisu viđene u prošlosti, sredstvima koja u prošlosti nisu bila u našim rukama, a koja će naštetiti srcu terora i njegovom sposobnostima“,poručio je izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Izrael smatra Iran egzistencijalnom pretnjom i upozorio je da će delovati vojnom silom ako bude potrebno da spreči Iran da razvije nuklearno oružje.

Prošlog meseca izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izjavio je da „ako teroristički režim želi da nabavi nuklearno oružje, moramo delovati“.

Iran insistira da je njegov nuklearni program samo u miroljubive svrhe, a Teheran bi trebalo da obnovi nuklearne pregovore sa svetskim silama ovog meseca, nakon što je sporazum iz 2015.propao nakon povlačenja SAD iz sporazuma 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar