U trendu

Izraelski sud odbio da oslobodi palestinskog zatvorenika koji štrajkuje gladju

 Izraelski vojni sud odbacio je danas zahtev za oslobadjanje palestinskog zatvorenika Khalila Avavdeha čije se zdravlje pogoršava jer već 165 dana štrajkuje gladju u znak protesta što protiv njega nije podignuta optužnica, niti mu se sudi.

Avavdeh (40), otac četvoro dece, je jedan od nekoliko pritvorenih Palestinaca koji su tokom godina dugo štrajkovali gladju protestujući protiv takozvanog administrativnog pritvora.

Izrael tvrdi da je Avavdeh ekstremista, što je on porekao.

Ekstremistički Islamski džihad je zahtevao da bude oslobodjen u okviru prekida vatre postignutog zahvaljujući posredovanju Egipta, kojim je okončan trodnevni sukob u pojasu Gaze, ali ga nije identifikovao kao svog člana.

Izrael tvrdi da je administrativni pritvor potreban da opasni ekstremisti ne bi izlazili na ulice, te da se ne bi otkrili obaveštajni izvori.

Kritičari medjutim upozoravaju da takva vrsta pritvora, koja gotovo isključivo važi za Palestince, lišava osumnjičene prava na sudski proces.

Oni koji su u administrativnom pritvoru mogu se držati mesecima i godinama, a da se ne podigne optužnica, niti počne sudjenje.

Advokat Avavdeha, Ahlam Hadad, potvrdio je da je vojni sud odbacio zahtev za oslobadjanje.

Zatvorenik nije jeo tokom štrajka, samo je deset dana primao vitaminske injekcije, rekla je njegova porodica.

Izraelska bezbednosna služba Šin bet nije komentarisla taj slučaj, ali je zatvorenika u bolnici, u koju je premešten kad mu se stanje pogoršalo, posetila doktorka Lina Kasem Hasan iz organizacije Lekari za ljudska prava Izrael.

Ona je rekla da Avavdeh ima 42 kilograma, da je lisicama vezan za krevet i da je okružen čuvarima.

Ta organizacija za ljudska prava je navela da Avavdeh pati od ozbiljnih neuroloških simptoma i kognitivnog oštećenja od čega se možda neće moći izlečiti, te da mu je život u neposrednoj opasnosti.

Izrael trenutno drži u zatvoru 4.400 Palestinaca, uključujući ekstremiste koji su izveli smrtonsne napade, te ljude uhapšene na protestima i one koji su bacali kamenice.

Oko 670 Palestinaca je u administrativnom pritvoru. Palestinci i organizacije za ljudska prava kažu da je takvo pritvaranje ima za cilj da slomi otpor izraelskoj vojnoj okupaciji koja traje 55 godina i nema kraja na vidiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)