U trendu

Izraelskom vatrom ubijen jedan, a ranjeno 11 Palestinaca na Zapadnoj obali

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je izraelskom vatrom na okupiranoj Zapadnoj obali ubijen jedan, a ranjeno 11 Palestinaca.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa objavila je da su sinoć izbili sukobi izraelskih snaga i stanovnika severnog Hebrona.

Izraelska vojska je navela da su vojnici pucali na Palestince koji su bacali kamenice i improvizovane eksplozivne naprave na pripadnike izraelskih snaga tokom vojne operacije u tom gradu, te da je na vojnike takodje pucano.

U saopštenju palestinskog ministarstva je precizirano da je devet Palestinaca ranjeno bojevim mecima, a da je dvoje teško disalo pošto su udahnuli suzavac.

Jedan ranjenik je preminuo jutros, saopštilo je ministarstvo, ali ga nije identifikovalo.

Napetost izmedju Izraelaca i Palestinaca raste već mesecima dok izraelske snage svake noći hapse osumjičene ekstremiste posle niza smrtonosnih napada u Izraelu u kojima je proletos ubijeno 19 ljudi.

Gotovo 140 Palestinaca ubijeno je u sukobima na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, najviše od 2006.

Izraelska vojska tvrdi da su većina ubijenih Palestinaca bili ekstremisti. Ubijeni su takodje mladići koji protestuju zbog izraelskih racija i oni Palestinci koji nisu bili umešani u sukobe.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jeruslimom i pojasom Gaze. Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar