U trendu

Izvor: Britanija na sastanku G7 inicira sankcije za talibane

LONDON – Velika Britanija planira da inicira nove sankcije protiv talibana na sastanku G7 u utorak, na kojem će biti reči o krizi u Avganistanu, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz britanske vlade.

Britanski premijer Boris Džonson, koji trenutno predsedava grupom, u kojoj su i SAD, Italija, Francuska, Nemačka, Japan i Kanada, sazvao j juče samit, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad celim Avganistanom.

Neimenovani zvaničnik vlade rekao je da Velika Britanija veruje da bi u G7 trebalo da razmisle o ekonomskim sankcijama i uskraćivanju pomoći ako talibani budu kršili ljudska prava i dozvolili da njihova teritorija bude uporište za militante.

„Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica radi na tome da obezbedi sigurnu evakuaciju, spreči humanitarnu krizu i podrži avganistanski narod“, napisao je Džonson na Tviteru, nakon što je sazvao sastanak G7.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Kabulom prošlog vikenda u prevratu koji je nagnao civile i avganistanske vojne saveznike u beg zarad sigurnosti.

Mnogi navode da se plaše povratka strogog tumačenja islamskog zakona koji je bio nametnut tokom prethodne talibanske vladavine, okončane pre 20 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.