U trendu

J. Afrika: Izgrednici divljali tokom noći

JOHANESBURG – Grupe izgrednika su danas pljačkale prodavnice i preduzeća u Južnoafričkoj Republici, prkoseći vladinim pozivima da se obustavi jednonedeljno nasilje u kojem je stradalo više od 70 ljudi, uništeno na stotine preduzeća i zatvorena rafinerija.

Protesti koji su usledili nakon hapšenja bivšeg predsednika DŽejkoba Zume prošle nedelje zbog njegovog neučestvovanja u istrazi o korupciji, pretvorili su se u pljačke i generalni izliv besa zbog poteškoća i nejednakosti u proteklih 27 godina od kraja aparthejda, prenosi agencija Rojters.

Tržni centri i skladišta su opljačkani ili zapaljeni u nekoliko gradova, uglavnom u provinciji Kvazulu-Natal, gde je Zumin dom, kao i u najvećem gradu u zemlji Johanesburgu. Kritična situacija je i u okolini provincije Gauteng.

Međutim, tokom noći incidenti su se proširili i na druge dve provincije, Mpumalangu, istočno od Gautenga, i na Severni rt, navela je policija u saopštenju.

Rojtersov fotograf je bio svedok pljačkanja nekoliko prodavnica u gradu Hamersdejl, dok su lokalne TV stanice, u međuvremenu, prikazale više snimaka pljački prodavnica u gradu Soveto i u lučkom gradu Durbanu.

Najveća južnoafrička rafinerija SAPREF u Durbanu privremeno je zatvorena zbog nemira, izjavio je jedan industrijski zvaničnik.

Ujedinjene nacije u Južnoafrickoj Republici izrazile su zabrinutost, navodeći da nasilje remeti prevoz radnika i medicinskog osoblja, i uzrokuje nestašicu hrane, lekova i ostalih proizvoda.

„Ovo će pogoršati ionako već teške socijalne i ekonomske probleme izazvane nezaposlenošću, siromaštvom i nejednakošću u zemlji“, navodi se u saopštenju UN-a.

Bezbednosni zvaničnici su saopštili da vlada radi na zaustavljanju širenja nasilja i pljački, dok je nacionalno tužilaštvo poručilo da će kazniti one koji su uhvaćeni u pljački ili uništavanju imovine.

Vojnici su poslati na ulice kako bi pomogli policiji da spreči nemire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.