J.Koreja podigla avione zbog „upada“ Rusije i Kine

SEUL – Južna Koreja saopštila je da je podigla u vazduh borbene avione u znak odgovora na, kako je navela, upad 19 ruskih i kineskih vojnih letilica u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane te zemlje u utorak.

Prema tvrdnjama načelnik generalštvaba Južne Koreje, četiri kineska ratna aviona ušla su u korejsku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane, u pratnji 15 ruskih letilica, prenosi Rojters.

Južnokorejska vojska saopštila je da je kineska vojska obavestila Seul da njeni avioni sprovode rutinsku obuku, ali tvrdi da je onda kineska letilica ušla u identifikacionu zonu.

„Čini se da ovaj incident predstavlja zajedničku vojnu vežbu između Kine i Rusije, ali zahteva dodatnu analizu“, navodi se u saopštenju načelnika generalštaba.

Johnap dodaje da je južnokorejsko Minisatrstvo spoljnih poslova stupilo u kontakt sa Kinom i Rusijom i da im je prenelo da se ovaj incident ne sme ponoviti.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je misija deo godišnjih planova saradnje između Kine i Rusije i da nije usmerena protiv treće strane.

„Tokom ove obuke, kineski i ruski vojni avioni poštovali su međunarodno pravo i nisu ušli u južnokorejski vazdušni prostor“, naveo je on obraćajući se novinarima.

Kinesko Ministarstvo odbrane u odvojenoj izjavi je navelo da su četiri njegova bombardera H-6K učestvovala u, kako je navelo, „zajedničkoj patroli“ s dva ruska aviona Tu-95.

U julu prošle godine, južnokorejski ratni avioni ispalili su više stotina hitaca upozorenja ka ruskoj vojnoj letilici koja je učestvovala u zajedničkoj patroli sa Kinom, kada su ušle u vazdušni prostor Južne Koreje.

Južna Koreja i Japan optužili su Rusiji i Kini za kršenje njihovog vazdušnog prostora, što su ove dve države negirale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.