U trendu

J. Koreja: Treći talas sve jači, ponestaje mesta u bolnicama

SEUL – Južna Koreja se bori sa trećim talasom epidemije Kovid-19, a nedostatak bolničkih kreveta izaziva veliku zabrinutost u zemlji koja je do sada imala nisku stopu smrtnosti od ove bolesti.

Podaci od petka pokazuju da se u široj okolini Seula, području sa skoro 26 miliona ljudi, bila dostupna samo četiri kreveta za intenzivnu negu. Šest ljudi sa koronom umrlo je ovog meseca u Južnoj Koreji čekajući krevete, a stotine ne mogu biti primljene jer infekcija preopterećuju zdravstveni sistem, rekli su zvaničnici novinarima, prenosi Rojters.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) prijavila je danas 1.053 novih slučajeva infekcije, što je rekordni četvrti dan zaredom sa više od 1.000 slučajeva.

Broj teško obolelih pacijenata dostigao je u subotu 275, u odnosu na samo 97 koliko je bilo 1. decembra, pokazuju podaci KDCA.

Južna Koreja je prijavila ukupno 659 smrtnih slučajeva od Kovida-19 ,od 48.570 potvrđenih pacijenata, što je srazmerno niska stopa smrtnosti koja se pripisuje intenzivnom traganju za kontaktima i testiranju tokom većeg dela godine, što je smanjilo pritisak na bolnice, omogućavajući im da se fokusiraju na ozbiljno bolesne pacijente.

Ali poslednji talas, koji je proistekao iz velikog broja različitih klastera infekcije, a ne zbog velikih, izolovanih izbijanja kao u toku prva dva talasa, izazvao je ozbiljan nedostatak bolničkih kreveta, navodi agencija.

Uprkos ovom rastu, vlada nije podigla mere socijalnog udaljavanja na najviši nivo, što bi primoralo 1,2 miliona preduzeća da obustave rad, a premijer Čung Sju Kun rekao je u petak da je za takav potez potreban široki „društveni konsenzus“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.