U trendu

J. Koreja: Usklađivanje vojnih planova sa pretnjom Pjongjanga

SEUL – Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol naredio je danas usklađivanje vojnih operativnih planova sa rastućim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Jun je dao ova uputstva prilikom prve posete vojnom bunkeru u glavnom gradu Seulu, koji će služiti kao komandno mesto u slučaju rata, navodi britanska agencija.

„Moramo hitno da pripremimo mere kojima ćemo garantovati živote i imovinu našim stanovnicima, što uključuje i ažuriranje operativnih planova protiv nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje koje postaju stvarnost“, rekao je Jun vojnim komandantima tokom posete.

Njegova poseta komandnom mestu poklopa se sa početkom vežbi oružanih snaga Južne Koreje i SAD u ponedeljak, koje su najveće u poslednjih nekoliko godina.

Godišnje letnje vežbe pod nazivom „Ulči fridom šild“, pratiće i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji, a one bi trebalo da se završe 1. septembra.

Jun je istakao da se ovogodišnje vežbe sprovode po izmenjenom scenariju i da operativni planovi odražavaju pretnje Severne Koreje koje se razvijaju.

Dve strane su poslednjih godina ređe izvodile zajedničke vojne vežbe zbog kovida-19 i nastojanja da smanje tenzije sa Severnom Korejom.

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je ranije da je „odvraćanje od nuklearnog rata“ njegove zemlje „potpuno spremno“ da odgovori na pretnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar