Janša: Bez popuštanja mera u narednim nedeljama

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša rekao je danas da se u narednim nedeljama ne može očekivati veće ublažavanje protivepidemijskih mera kao i da je kasnije otkriveni zarazniji britanski soj u zemlji prisutan još od decembra, ali da je optimista zbog vakcinacije koja je u toku.
Janša je na redovnoj vladinoj konferenciji povodom Kovid 19 izjavio da je Slovenija verovatno ušla u treći talas epidemije zbog prisustva britanskog soja virusa, ali da je optimista i da veruje da će ovo biti poslednji talas zbog vakcinacije, prenosi STA.

Premijer je rekao da je nedavno potvrđeni britanski soj bio prisutan u Sloveniji već u decembru i apelovao na stručnjake da sa manjim kašnjenjem otkriju druge postojeće sojeve virusa.

On je izrazio verovanje da Slovenija do leta može postići imunizaciju 70 odsto stanovništva ako Biontek, Fajzer i Moderna isporuče dogovorenu količinu vakcina.

Janša je najavio da će imunizacija imati efekta na restriktivne mere, međutim glavnina isporuka vakcina u Sloveniji planirana je za drugi kvartal godine, pa se u narednim nedeljama ne može očekivati veće ublažavanje ograničenja.

Slovenački premijer, takođe, je rekao da će nadležne inspekcije ministarstava za zdravstvo i rad pojačati nadzor nad preduzećima kako bi se obezbedilo poštovanje ograničenja, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.