U trendu

Janša traži da se javno objavi ugovor EK i AstraZeneke

LJUBLJANA – Slovenačkii premijer Janez Janša rekao je danas da bi ugovor Europske komisije s AstraZenekom trebalo da bude javno objavljen da bi se videlo ko je odgovoran za to što britansko-švedska kompanija ne isporučuje vakcinu dogovorenom dinamikom i u dogovorenim količinama.

On je uveren da je ugovor loš, posebno s obzirom na to da sada niko ne snosi sankcije ni odgovornost zbog nepoštovanja dogovorene dinamike isporuke i dogovorenih količina.

Dodao je da se prošle jeseni s obzirom na napredak u razvoju vakcina računalo da će „oksfordski“ proizvod biti prvi odobren, pa je zbog toga bio i prva opcija pri naručivanju velikog broja članica EU, prenosi Hina.

Kako je ta vakcina odobrena kasnije, a AstraZeneka isporučuje mnogo manje količine vakcina i kasni s isporukom, sredinom godine doći će do velikih disproporcija među članicama u imunizaciji stanovništva, upozorio je Janša dodajući da bi to moglo da izazove ozbiljnu političku krizu u vreme kad Slovenija sredinom godine preuzme predsedavanje EU.

On je rekao da je grupa zemalja koje su upozorile na disproporcije pri nabavci vakcina zatražila da samit Evropske unije ponovo donese zaključak kojim že se obavezati da će do leta vakcinisati 70 odsto odrasle populacije.

Janša je kazao i da je iz Češke dobio informaciju da im se vakcina AstraZeneke nudi po komercijalnoj ceni od 13 evra za dozu, za koliko se prodaje izvan EU, sugerišući tako da je jedan od razloga za sporije isporuke i špekulativan, s obzirom na to da britansko-švedska kompanija prema ugovoru s Evropskom komisijom dobija dva evra za dozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.