Japan obeležio 23 godine od napada sarinom u tokijskom metrou

Japan je danas obeležio 23 godine od napada sarinom u tokijskom metrou, u trenutku kada se bliži izvršenje smrtne kazne za pripadnike sekte koja je proglašena krivom za ovaj teroristički čin.

Osoblje podzemne železnice položilo je cveće i odalo poštu žrtvama na stanici Kasumigaseki, jednoj od stanica metroa na kojoj je u ranim jutarnjim časovima 20. marta 1995. izvršen napad.

Članovi sekte „Aum – vrhovna istina“ postavili su u prepune vozove džakove sarina koje su probušili oštricama na kišobranima zatim pobegli od štetih isparenja ove neurotoksične supstance bez boje i mirisa. Umrlo je 13 ljudi i hiljade su otrovane.

Nakon višegodišnjih pravosudnih peripetija, sudjenje pripadnicima sekte koji su proglašeni krivim za napad okončano je u januaru.

Smrtna kazna za vodju sekte Šoko Asaharu i njegovih 12 sledbenika biće izvršena vešanjem. Vlasti su prošle sedmice počele pripreme za izvršenje kazne.

Neki stručnjaci protive se izvršenju smrtne kazne za sve osudjene. Mišljenja su da najteža krivična sankcija treba da se primeni samo za Asaharu budući da postoji opasnost da pogubljenje članove sekte učini „mučenicima“ i tako doprinese regrutovanju novih članova „Auma“ i sličnih sekti.

U metrou u Tokiju je prvi put upotrebljeno hemijsko oružje u terorističke svrhe. „Aum – vrhovna istina“ je u to vreme jednu kuću pretvorila u fabriku za proizvodnju hemijskih supstanci.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike