Japan produžio sankcije S. Koreji za još dve godine

TOKIO – Vlada Japana odlučila je da za još dve godine produži sankcije Severnoj Koreji jer nastavlja da razvija svoj nuklearni program i ne doprinosi napretku u rešavanju slučajeva otetih Japanaca.

Japanskim sankcijama je obustavljena sva trgovinska razmena između dve zemlje, a severnokorejskim brodovima zabranjeno je da uplovljavaju u japanske luke.

Sankcijama je obustavljena i trgovina oružjem, zamrznuta su finansijska sredstva Pjongjanga, zabranjena putovanja i stopirana saradnja u oblasti obrazovanja i usavršavanja, preneo je AP.

Japan sprovodi i sankcije UN protiv Severne Koreje uvedene zbog nuklearnog programa Pjongjanga koji je 25. marta, prvi put posle godinu dana, obnovio testiranje balističkih projektila i time prekršio važeće rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je 2002. godine priznala da je kidnapovala 13 državljana Japana kako bi ih obučavala za špijuniranje, a Pjongjang je potvrdio da je petoro kidnapovanih dobilo dozvolu da se vrate u Japan, dok su preostali preminuli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.