U trendu

Japan proterao ruskog konzula, odnosi dve zemlje sve lošiji

Vlasti Japana su danas saopštile da su ruskog konzula u gradu Saporo proglasile nepoželjnom osobom i naložile mu da napusti zemlju u roku od šest dana.

Reč je o odgovoru Tokija na prošlomesečno rusko proterivanje japanskog konzula u Vladivostoku, koga je Moskva optužila za špijunažu.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo ime proteranog konzula, već je samo navelo da je taj korak „adekvatan odgovor na mere Rusije“.

Rusija je u septembru privela, a potom i proterala japanskog konzula u Vladivostoku Tacunorija Motokija, koji se vratio u Japan prošle nedelje.

Japanski zvaničnici tvrde da je Motoki imao povez preko očiju i da je bio vezan dok je bio u ruskom pritvoru, gde je ispitivan zbog navodnog špijuniranja. Japan je negirao te optužbe.

Odnosi Moskve i Tokija su sve lošiji otkako je Japan uveo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

I Japan i Rusija su proterali brojne diplomate druge strane, a Moskva je obustavila mirovne pregovore sa Tokijom, koji obuhvataju i pitanje ostrva zauzetih od Sovjetskih Saveza na kraju Drugog svetskog rata.

Japanski premijer Fumio Kišida osudio je prošle nedelje rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti i dodao da Japan planira da uvede dodatne sankcije Moskvi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar