U trendu

Japan: Prvi slucaj ptičijeg gripa u zimskoj sezoni

TOKIO – Japan je identifikovao prvu epidemiju ptičijeg gripa u zimskoj sezoni 2021, potvrdivši slučaj „visoko patogenog ptičijeg gripa“ na jednoj živinarskoj farmi na severoistoku zemlje, saopštilo je danas japansko ministarstvo poljoprivrede.

Oko 143.000 kokošaka koje nose jaja se istrebljuje na farmi u gradu Jokote u prefekturi Akita, navodi ministarstvo u saopštenju na svom sajtu, dodajući da su uspostavljene zabranjene zone u rasponu na do 10 kilometara od te lokacije, prenosi agencija Rojters.

Japan je privremeno obustavio izvoz pilećeg mesa i jaja iz svih regiona nakon izbijanja epidemije, saopštilo je ministarstvo.

„U skladu sa trenutnom situacijom u Japanu, ne verujemo da postoji bilo kakva mogućnost da se ptičiji grip na ljude prenese preko konzumacije pilećeg mesa ili jaja“, saopštilo je ministarstvo.

Epidemija ptičijeg gripa je, takođe, prijavljena poslednjih dana i nedelja u Evropi, a farme u Poljskoj su poslednje gde je registrovana infekcija, budući da je zaraženo 650.000 komada živine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar