Japan uveo dodatne sankcije Rusiji, kritika raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji

Japan je danas odobrio dodatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a one uključuju zamrzavanje imovine više desetina pojedinaca i grupa i zabranu izvoza ruskim organizacijama bliskim vojski.

Glavni sekretar Vlade Japana Hirokazu Macuno rekao je novinarima da odobrenje vlade pokazuje da je Japan u korak sa ostatkom zemalja Grupe 7 (G7) koje su se na samitu u Hirošimi prošle nedelje dogovorile da održe i pojačaju sankcije Rusiji.

On je rekao i da je Japan posvećen saradnji sa drugim zemljama G7 i širom međunarodnom zajednicom kako bi se „poboljšala situacija“ za Ukrajinu.

Macuno je takođe oštro kritikovao jučerašnje potpisivanje sporazuma Rusije i Belorusije kojim se formalizuje razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja Moskve na teritoriji Belorusije. Macuno je ocenio da će taj potez „dodatno eskalirati tenzije“.

„Kao jedina zemlja na svetu koja je pretrpela nuklearne napade, Japan smatra da su ruske pretnje nuklearnim oružjem i njegova upotreba apsolutno nedopustivi. Japanska vlada zahteva od Rusije i Belorusije da zaustave akcije koje dodatno šire tenzije dok nastavljamo da sa velikom zabrinutošću posmatramo razvoj događaja“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.