U trendu

JAR: Primetan pad broja zaraženih od kovida 19

PRETORIJA – Primetan pad broja zaraženih kovidom 19 u Južnoafričkoj Republici (JAR) proteklih dana je možda znak da je dramatičan rast slučajeva, izazvan pojavom novog omikron soja dostigao vrhunac, i da sada jenjava, poručuju stručnjaci.

Južna Afrika je država koja se prva našla na udaru omikrona i svet zbog toga prati kako se situacija razvija u toj zemlji, a nakon što je prošlog četvrtka registrovano rekordnih 27.000 novih slučajeva na nacionalnom niovu, brojevi su opali na oko 15.424, koliko je zabeleženo u utorak, prenosi Glas Amerike.

U najgušće naseljenoj provinciji Gauteng, u kojoj živi 16 miliona ljudi, a gde se nalazi i najveći grad Johanesburg i prestonica Pretorija, pad broja slučajeva je počeo ranije i nastavio se.

„Pad broja novih slučajeva na nacionalnom nivou, zajedno sa kontinuiranim padom novih slučajeva koje vidimo u provinciji Gauteng, koja je nedeljama bila centar ovog talasa, pokazuje da je dostignut vrhunac”, izjavila je Marta Nunjes, istraživač na odeljenju za Analitiku za vakcine i infektivne bolesti na Univerzitetu Vitvotersrand.

“Bio je to kratki talas, i dobra vest je da nije bio tako težak u smislu hospitalizacija i smrtnih slučajeva”, rekla je Nunjes.

Ona je navela i da u epidemiologiji nije neočekivano da posle oštrog povećanja slučajeva, kao što je u Južnoj Africi to bilo u novembru, usledi nagli pad.

Omikron, koji se prenosi znatno brže od ranijih varijanti, brzo je postao dominantan u ovoj zemlji, a procenjuje se da je za 90 odsto slučajeva kovida 19 u provinciji Gauteng od sredine novembra odgovoran ovaj soj.

Ostatak sveta je brzo sledio Južnu Afriku a omikron je već nadmašio deltu kao dominantni soj u nekim zemljama, pa tako u SAD, on čini 73 odsto novih slučajeva prošle nedelje, a smatra se da je ta varijanta izazvala 90 odsto novih infekcija u području Njujorka, na jugoistoku SAD, industrijskom srednjem zapadu i pacifičkom severozapadu, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.