U trendu

Jemen: Građani zarobljeni u borbama vladinih snaga i Huta

SANA – Stotine građana Jemena je zarobljeno u žestokim borbama između vladinih snaga i Huta u severnoj provinciji Marib, javlja Rojters pozivajući se na izjave stanovnika i jednog lokalnog zvaničnika.

Međunarodno priznata vlada, koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, proglasila je u utorak južni Marib za vojnu zonu, nakon napredovanja koji su tamo postigli Huti.

Marib je poslednje severno uporište vlade koju su Huti izbacili iz glavnog grada Sane krajem 2014. godine, što je navelo koaliciju da interveniše nekoliko meseci kasnije.

Ujedinjene nacije su saopštile da je skoro 10.000 ljudi raseljeno samo u provinciji Marib prošlog meseca, od kojih je više od 4.200 napustilo južne okruge Harib, al-DŽuba i Rahabah.

Četvrti okrug al-Abdijah pod opsadom je od 23. septembra, što ometa kretanje civila i protok humanitarne pomoći, uključujući medicinske potrepštine, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Snage Huta zauzele su položaje 18 km zapadno od Mariba i pokušavaju da ostvare dalje napredovanje kako bi opkolile grad, u kojem je trenutno više stotina hiljada interno raseljenih ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.