Jerković: HR da nabavi rusku vakcinu, EK doživela debakl

ZAGREB/BRISEL – Hrvatska evroparlamentarka Romana Jerković izjavila je danas da je solidarno rešenje nabavke vakcina Evropske komisije doživelo debakl, da zvanični Zagreb treba da nabave rusku vakcinu i da vlada ne sme da dozvoli da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred pava građana na zdravlje.

Jerković je to rekla u izjavi za zagrebačku N1 tv i istakla:

„Zajedničko i solidarno rešenje, koje je mutila Evropska komisija, zapravo je bilo dobro, doživelo je svoj debakl, ali činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi vakcina bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rešenje“, rekla je Jerković.

Dodala je da virus ne poznaje granice i iluzija je, kaže, da se na taj način može rešiti problem s kojim smo svi suočeni.

“ Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobednika, ili smo svi pobednici ili smo svi gubitnici“, rekla je Jerković.

Da Hrvatska danas, kazala je, ima Imunološki zavod, ne bismo se našli u ovoj situaciji, ne bismo bili uvoznici, nego izvoznici vakcina i bili bismo u bitno drugačijoj poziciji.

„Dogodio se veliki debakl, Evropska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije vakcina. Zvuči neverojatno da se Evropska komisija nije ni na koji način obezbedila. Ursula fon der Lajen je preuzela odgovornost, ali što imamo od toga“, upitala je Jerković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.