U trendu

Jermenija tuži Azerbejdžan pred sudom UN za etničku mržnju

HAG – Jermenija je optužila susedni Azerbejdžan za sistematsko promovisanje etničke mržnje prema građanima Jermenije, pošto su se dve zemlje, koje su prošle godine vodile šestonedeljni rat, danas suočile pred sudom Ujedinjenih nacija.

Jermenski predstavnik Jegiše Kirakosijan izneo je optužbu na ročištu pred Međunarodnim sudom pravde, a u vezi sa zahtevom Jermenije da sudije uvedu hitne privremene mere, kako bi sprečile Azerbejdžan da prekrši međunarodnu konvenciju koja ima za cilj suzbijanje etničke diskriminacije, prenosi agencija AP.

Slučaj proistice iz dugogodišnjeg neprijateljstva koje je eskaliralo prošlogodišnjim ratom oko spornog regiona Nagorno-Karabaha, a u kojem je poginulo više od 6.600 ljudi.

Region se nalazi u sastavu Azerbejdžana, ali je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje podržava Jermenija od kraja separatističkog rata iz 1994. godine.

Kirakosijan je rekao da Jermenija ne traži od suda da donese odluku o osnovnim uzrocima rata, već „nastoji da spreči i popravi situaciju sa ciklusom nasilja i mržnje nad etničkim Jermenima“.

Azerbejdžan je takođe pokrenuo sličan slučaj, u kojem tvrdi da Jermenija diskriminiše svoje građane i zahteva od svetskog suda da uvede privremene mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.