U trendu

Jevreji pristižu u Hramovnu goru, Palestinci i dalje u džamiji Al-Aksa

JERUSALIM – Izraelska policija je odlučila da ne ulazi u džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, gde su se zabarikadirali Palestinci, i da počne da pušta jevrejske hodočasnike da uđu u kompleks Hramovne gore, koja je najsvetije mesto za Jevreje, a treće najsvetije za muslimane.

Posetioci Jevreji su pod policijskom zaštitom dok ulaze u kompleks u grupama od po 20 ljudi, dok im nekolicina muslimanskih vernika glasno dobacuje, ali nema izveštaja o nasilju, prenosi Tajms of Izrael.

Palestinci su se noćas zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazivalo zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi ako izraelska policija odluči da ih udalji odatle.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su, kako je navedeno, „oni koji skrnave svetost džamije al-Aksa i zabarikadiraju se u njoj opasna rulja, radikalizovana i podstaknuta od strane Hamasa i drugih terorističkih organizacija“.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u subotu uveče na „katastrofalne posledice“ ako izraelske policijske snage uđu u Al Aksu da uklone Palestince i istaklo da bi to situaciju preusmerio ka većoj napetosti i nasilju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je izraelskom predsedniku Isaku Hercogu da njegova zemlja „neće nemo posmatrati provokacije i pretnje po status i duhovnost džamije Al Aksa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar