U trendu

Joković: Ključni problem poimanje statusa SPC u Crnoj Gori

NIKŠIĆ – Potpredsednik crnogorske vlade i lider SNP Vladimir Joković izjavio je da je imao uvid u tekst Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve i da će on biti potpisan kada se sve strane usaglase.

„Ovde je ključni problem poimanje statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zastupamo ono što je činjenica, istinsko i istorijsko nasleđe, odnosno zastupamo interese SPC u Crnoj Gori, jer u nju odlaze pripadnici srpskog i crnogorskog naroda, što joj daje dodatnu vrednost“, rekao je Joković sinoć za RTV Nikšić.

Kako kaže, taj ugovor je trebao da bude potpisan mnogo ranije, u isto vreme kada je potpisan i sa Katoličkom crkvom i Islamskom verskom zajednicom.

„Ne može se potpisati sa dve tradicionalne, istorijske i istinske verske zajednice, a ne i sa onom najvećom. Ali nikad nije kasno. I ovo je pravi trenutak da se ispravi ta neprevda prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno sve u skladu sa ustavom i zakonima Crne Gore“, naglašava Joković.

Prema njegovim rečima, ovde se radi o korektnom odnosu između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

„Težimo ka tome jer kroz istoriju vidimo da su crkva i država uvek bile nerazdvojive. Želimo da se tako i nastavi i da se konačno potpiše Temeljni ugovor“, kaže Joković, piše portal RTV Nikšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar