U trendu

Josipovic: Hrvatska ne treba da odbije optuznice iz Srbije

ZAGREB – Komentirašiću optužnicu srpskog tužilaštva protiv hrvatskih oficira zbog zločina u akciji „Oluja“ 1995,
bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska ne bi trebalo da odbije te optužnice nego da njima treba da se bavi pravosuđe.

„Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme to krivično gonjenje i da naša tela, sudovi pre svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi”, kazao je Josipović, prenosi N1 Hrvatska.

“S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodiće se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja”, dodao je on.

Josipović je istakao da bi politika trebalo da bude uzdržana i da bi trebalo omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj.
Bivši predsednik smatra da u ovom slučaju verovatno postoje i neki politički koraci.
“Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagovati i proveriti navode, i pravosuđe a ne politika treba da donese odluku”, naglasio je Josipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar